Ekološki program-redovni boravak u prirodi

with No Comments

Koliko se često u današnje vreme roditelji žale da nisu dovoljno u prirodi? Istraživanja pokazuju da deca pate od hroničnog nedostatka provedenog vremena u prirodi, da im se krivi kičma od sedenja, stopala im ravna.

Zato je predškolska ustanova “Šumska bajka” jedinstvena i bajkovita: kod nas  mališani redovno provode vreme u šumi, istražujući, učeći, igrajući se. Na jedinstven i bezbedan način vaša deca jačaju, postaju pametnija i otpornija na razne bolesti.

Verovatno sami znate da su benefiti provođenja vremena u prirodi mnogobrojni:

Аktivnosti Koristi od aktivnosti
Igranje zamišljenih igara koristeći bilo šta iz šume kao resurs I igrajući se slobodno, šta god detetu padne na pamet a da je bezbedno Ovo pomaže deci da istražuju I slušaju svoje misli bez toga da ih neko void u kreiranju igre.
Igranje uloga Zajedničko maštanje, timski rad, preuzimanje modela ponašanja od drugih
Građenje skrovišta ili neke druge velike structure od grana, uz pomoć druge dece ii odraslih Ovo zahteva definisanje cilja, planiranje, projektovanje, timski rad I istrajnost
Brojanje predmeta iz prirode ili traženje matematičkih obrazaca u prirodi Matematka, vizuelno prpoznavanje
Momorijske igre sa predmetima iz prirode Memorija, imenovanje predmeta I delova iz prirode
Sluštanje priča, pevanje pesmica I rime Umetnost, koncentracija, osećaj za ritam
Slaganje predmeta da bi se napravila slika ili igračka Umetnost, kreativnost, mašta
Crtanje scene Umetnost, kreativnost, tačan pregled I kopiranje
Penjanje na drvo I istraživanje šume Poboljšava snagu, ravnotežu, svest o fizičkom postojanju, briga o sebi, opreznost I oslanjanje na sebe samog
Igranje žmurki Razvija se dečje precizno očekivanje namere I akcije druge dece
Pešačenje kroz šumu, tematske rasprave I razgovori u šetnji Pojačava snagu I izdržljivost, razvija se sposobnost planiranja I komuniciranja
Samostalno istraživanje I posmatranje Razvija samosvest I karakter
Traženje sakrivenih objekata uz pomoć mapa Razvoj konvergentnog mišeljenja-spajanje poznatih informacija, prostorno snalaženje, razvoj koncentracije.

 

 

Mališani od 2. do 7. godine u Šumskoj bajci provode u prirodi svake nedelje.

Ovakva vrsta programa koji je PU “Šumska bajka” kreirao sa ciljem da deca uče u prirodi, je deo našeg raznovrsnog programa koji obezbeđuje deci mogućnost da se što bolje razvijaju. Mi smo ponosni na naš Šumski program jer deca jako brzo nauče da čitaju markacije, kako se prave znakovi u šumi, šta je potrebno za kampovanje, kako se prostorno snalaziti i kako napraviti zašttu od kiše i vetra. Nauče da nabrajaju sve što  su imali taj dan jer u otvorenom prostoru mozak lakše “upija” nove informacije. Jača im se koncentracija.

Od početnih sat vremena izdržljivosti, nakon nekoliko meseci pešačenja, istraživanja, dođu do tri sata intezivnog kretanja i učenja u šumi, što predstavlja veliki skok u izdržljivosti i osnaživanju tela, a i duha. Takav napredak izuzetno pomaže i u drugim aspektima njihovog razvoja – koncentracije, prostornog snalaženja, briga o sebi, vera u sebe, učenje novih reči i pojmova, razvoj mašte. Primetili smo da im se i zdravlje poboljša i da na nivou grupe ima mnogo manje bolesnih kada redovno idu u šumu naspram nedelja kada zbog vremenskih (ne)prilika ne idu redovno u šumu.

Mi volimo prirodu i ponosni smo na to što naša deca imaju priliku da napreduju u njoj i od nje.

Tim PU Šumska bajka