Montesori tablica kućnih poslova za decu

with No Comments

Možda ste čuli za Montessori metod? Možda biste želeli da znate zašto se toliko pominje i zašto je važan za odgoj deteta?

Montessori metoda je nastala kao način rada sa decom odnosno kao sistem putem koga se deca osamostaljuju i kroz igru samorazvijaju. To znači da deca uz obilje Montessori materijala mogu na jednostavan način da razvijaju veštine, znanja iz oblasti:
Jezik, matematika, praktični život, kosmos, muzičko, senzorno perciptivna oblast.
Osamostaljivanje možda čini nekim roditeljima kao manje važna stavka u odrastanju dece ali samostalnost dece njima pruža osećaj zadovoljstva kada znaju nešto sami da urade i takođe im raste samopouzdanje i vera u sebe da nešto mogu sami.

Kako je Montessori metod nastao?

Marija Montessori psihijatriaca i pedagogica, tvorac je pedagoške metode Montessori – metode odgoja i obrazovanja predškolske i osnovnoškolske dece. Danas je njena metoda prisutna u svim zapadnim zemljama Europe i SAD-a. U osnovi odgojne metode je moto: Pomozi mi da to uradim sam.
Marija Montessori isticala je da su rani odgoj i obrazovanje, uz podsticaje i interakciju, jedna od pretpostavki za razvoj mozga. Smatrala je da sposobnosti koje deca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog i kompetentnog ponašanja gde dete može samo da preduzima mnoge radnje.
Od dece se sve manje očekuje da učestvuju u kućnim poslovima i deci više nije prirodno da rade nešto što su generacije iza nas radile od malih nogu.

U Montessori tablici su prikazani kućni poslovi primereni dobi deteta. Tablica se nalazi na dnu stranice, i možete je skinuti klikon na link.
Neki će se roditelji manje-više složiti s nabrojanim aktivnostima te potvrditi da njihova deca imaju slične zadatke.
Mnogi se roditelji neće složiti s njim pa će reći: „Zar da moje dete od 10 godina kosi travnjak? Bolje je da sedi i uči, sve ću drugo napraviti ja.“ Deca se neće protiviti takvoj odluci roditelja.
Nas zanima, šta vi mislite, šta će društvo dobiti od odgoja u stilu: “Pusti, odmori se. Sve će to mama”? Možemo li očekivati da će dete za koje su sve odrađivali roditelji jednom postati aktivan, svestan i kompetentan građanin?

монтесори таблица послова