Pozitivna formulacija stvara SPOSOBNU decu!

with No Comments

Detetovo samopouzdanje ne određuju samo pohvale ili uvrede. Decu učimo i načinom na koji im dajemo uputstva ili naređenja, pozitivnim ili negativnim izborom reči.

Kao odrasli, vladamo svojim ponašanjem i osećanjima tako što govorimo sami sebi (“Da ne zaboravim da ponesem ključeve”, “Ajao, zaboravila sam tašnu, mora da senilim” itd.) Ovo se uči direktno, od roditelja i učitelja. Za vas je to odlična prilika da ubacite najrazličitije korisne podatke, koje vaše dete može da usvoji – i da ga time ohrabrite za čitav život.

Na primer, možemo reći detetu: ” Da se nisi usudio da se danas biješ u parku”, a možemo reći i: “Želim ti da se lepo provedeš danas u parku i da se igraš samo sa decom koja ti se dopadaju”.

Zašto bi takva sitnica bila bitna? Radi se o načinu na koji funkcioniše ljudski um. Ako bi vam neko ponudio milion evra da dva minuta ne mislita na plavog majmuna – ne biste bili u stanju da to izvedete! (Ako nam ne verujete, pokušajte odmah!) Ako se detetu kaže: “Nemoj pasti sa drveta”, ono mora da misli na dve stvari: “Nemoj” i “Pasti sa drveta”. Svi mi automatski činimo ono šta mislimo (zamislite da ste zagrizli limun i videćete koliko snažno reagujete na zamišljenju situaciju!) Dete koje jasno zamišlja padanje sa drveta verovatno će i pasti! Mnogo je bolje upotrebiti potizivnu formulaciju: ” Pazi gde ćeš staviti nogu”.

Postoje desetine prilika svakog dana da ovo iskoristimo. Umesto da kažemo: “Nemoj da istrčavaš na ulicu”, lakše je reći: “Ostani na trotoaru kod mene”, tako da dete zamišlja ono što TREBA da radi, a ne ono što NE TREBA da radi.

Dajte deci jasna uputstva kako da najbolje urade nešto. Deca ne znaju uvek šta je bezbedno i zato budite vrlo određeni: “Milice, drži se obema rukama za ivicu čamca” mnogo je korisnije od “Da se nisi usudila da ispadneš” ili još gore “Šta misliš, kako će mi biti ako se udaviš?” Promene su sitne ali razlika je ogromna.

Pozitivna formulacija pomaže deci da misle i ponašaju se pozitivno i da se osete sposobnim u mnogim situacijama. Zamišljaće uspeh i razgovaraće sa sobom na pozitivan način. Naše ohrabrujuće reči ostaće sa njima čitavog života.

Vaša Šumska bajka

img_0588