Od prirode nema bolje teretane: Šta je šumska medicina?

with No Comments

Kako potencijale šuma najbolje iskoristiti za uspostavljanje i očuvanje psiho-fizičkog stanja, u Novom danu su govorile psihoterapeutkinja Svetlana Zdravković i doktorka Gorana Isailović,.

Gordana Isailović kaže da je 2009. godine otvorena prva škola šumske medicine, i to na Harvardu.

Postoje terapeuti šumske medicine, koji pomažu da se povežemo s prirodom na pravi način, dodaje ona. Kako je istakla, šumska medicina je namenjena svima, odlična je za zdravlje,.miljakovacka suma

Jedan od glavnih predstavnika King Li iz Tokija je objavio pre nekoliko godina rad u kom je naveo da boravak od samo dva sata u šumi tokom dve nedelje udvostručuje mogućnost da se borimo protiv mnogih bolesti, kaže Isailovićeva.

Šuma ne leči, ona je preventivna metoda, metoda alternativne medicine koja pomaže u raznim apsektima – kod smanjenja krvnog pritiska, lečenja depresije… “Niz bolesti možemo da rehabilitujemo boravkom u šumi”, dodaje ona.

Zvanična medicina je još sumnjičava prema ovoj metodi, kaže Isailovićeva, i dodaje da je njihova misija da lekari prepisuju lečenje u šumi.

Ona je istakla lekovito dejstvo fitonsida, aromatičnih molekula koje drveće proizvodi, i koji čovekovom organizmu donose mnogo benefita.

Psihoterapeutkinja Svetlana Zdravković istakla je, u okviru ove metode, i sanjanje otvorenih očiju,  koje nam pomaže da preko kreativnog igranja dođemo u kontakt sa samim sobom. A šuma pruža takav ambijent da ta metodologija analitičke psihologije dođe do izražaja i da čovek uspostavi psihofizički balans, dodaje ona.

 

Šetnja šumom je bolja nego ona na pokretnoj traci, i ima pozitivne efekte vezane za lučenje hormona sreće, navodi.

Zanemarivanje prirode se loše odražava i na našem unutrašnjem planu, ističe ona.

Deca koja idu u vrtić Šumska bajka redovno svake nedelje provode vreme u šumi, i naši rezultati su pokazali DA NAKON SAMO NEKOLIKO MESECI BORAVKA U ŠUMI, DUGIH ŠETNJI I UČENJA U ŠUMI, deca postaju zdravija, snažnija, koncentrisanija, kreativnija i izdržljivija. A što je najvažnije, srećni odlaze u šumu i srećni se vraćaju iz nje.

Jako smo ponosni na rezultate koje dobijamo iz meseca u mesec.

 

Izvor:

http://rs.n1info.com/a162367/Lifestyle/Zdravlje/Sumska-medicina-jer-od-prirode-nema-bolje-teretane.html